Sunday, December 26, 2010

ALKISAH SEORANG OPAH

korg tau tak ape itu opah?? opah bknlah sejenis biskut yg boleh dmakan mahupun sejenis player DVD.... aku da cek kamus dewan bahasa dan celaka, eh silap pustaka... opah didefinisikan sebagai seorang hamba Allah SWT dan merupakan khalifah di muka bumi ini...... eh aku nie g tgok kamus dewan ker buku pendidikan islam tingkatan 5?? hahahaha






opah, nenek, tok wan, grandma, sugar grandma.. sume nyer memberi maksud yg same... dorg merupakan mak kepada mak kite atau bapak kite (da abeh simple la ayat nie...) dulu mase form 6 aku duk umah opah aku... almaklum la, umah aku ngn skolah cukup men jauh... lebih 2 marhalah... kalu dr umah aku smpai skolah jer mau aku jadik musafir.... korg tau dak musafir?? 1 bende jer yg aku ingt pasal musafir... sembhyg leh negotiate ckit (sebb tu la pun petai ingt pun..)



ok smbung blik cte pasal opah... senangnyer dpendekkan cite, agak terseksa la sepnjg aku duk umah opah aku... opah aku suke siksa zahir dan batin aku dowh.. antara bentuk siksaan opah aku....






1) time mkn

sbnrnyer aku cukup pelik, asal seseorg tu da tua, mesti die asyik soh kite mkn jer.... jgn laa korg dtg umah opah aku... kalu korg dtg pakai baju saiz M, sejam pas tu mesti baju korg da koyak, balik jer kene pakai baju double XL... opah aku suke bg mkn beb.... contoh, pagi mkn nasik lemak... tak smpai 2 jam, udah dia hidang cengkodok lak... tghari mkn nasik... perghh tak sempat jadi taik lg dah sampai goreng pisang bersalut tepung... ble duk umah opah, aku rase cm jadik kambing lak.. mengunyah jer tak henti2...  ini la skrip yg opah slalu pakai ble time mkn..





"alahai petai, tinggal ccckit jer lg nasik nie ha, meh2 bubuh dlm pinggan.. tak bek biar nasik cenggini, menangis dia.."




                                                                                                               
aku pun menangis teresak esak la nak ngabehkan nasik tu... opah aku suke sgt msk nasik byk2.. mkn 2 org, tp da mcm nak wat kenduri lak nasik yg die msk.. pnh laa skali aku wat jht, opah aku soh abehkan nasik dlm pinggan, pas tu time die g dapur nak t.up lauk, aku amik nasik aku masuk dlm pinggan die... haa terkentot2 laa die nak abehkan... hahahaha






2) time tgok tv

time tgok tv, aku kene dgr skali ulasan free die pasal cite dlm tv tu.... tp part ulasan nie aku suke gak, opah aku suke wat lawak tanpa disengajakan... kalu tgok cite seram ckit, bunuh2 org...





"haa elak2, ke kiri ke kanan.... udah kena ditikamnyer, matila kwn tu.... knpe la ditikam dia, ape la slh silapnyer pun....... cm tu la dunia skrg........"





haaa tgok, dgn penuh penghayatan opah aku tgok cte2 cmnie.... kalu tgok cite antu lak...






"aihh hantu ker nie?? knpe muka nyer tak seram pun??"







haa ini bentuk persoalan lak... mungkin laa cite antu mase zaman opah aku muda2 dulu lebih seram dan berkaliber kot.... tp yg pastinyer, tiap2 mlm jumaat aku kene tgok tv1.. korg tau dak cite pe?? forum perdana..... ini la cite fevret opah aku... cite start kul 9mlm.. tp kul 8.30 da kene tgok tv1.... kalu time tu die kat dapur, dan kite tgok cite len, die akan jadik tarzan... dr dapur jer soh tukar channel..... taksub2...








3) time mandi

opah aku nie ader 1 hobi.. die suke bersembg ngn kite time kite mandi.... jenis aku nie plak cm tak masyuk cm tu... korg bygkan laa, ngah gosok2 badan smbil bsembang pasal ayam yg mati pagi td....





"kamu tau petai, ayam opah mati pagi td... opah tersilap, smlm opah bg die mkn nasik kepul besar, opah rase die mati tcekik mkn nasik....."







aku pun dgn smgt kesukanan layan jer laa....





"itu laa opah, knpa bg mkn nasik kepul besar sgt... len kali kalu nak bg cm tu boleh, tp kene bg air skali.. kalu ayam tu tercekik, sempat laa die minum dulu"







hehehe.... mcm2 kisah kalu nak cite pasal opah aku..... tp sbnrnyer aku sonok duduk ngn die dulu... caring die kat aku kdg2 lebih dr mak ayah aku tau.... tanpa die, sape la aku skrg.. mau tak masuk u aku.... sbnrnyer die sunyi... kat umah duk sorg2 jer.... slalu jer aku nmpk die termenung sorg2... cm memikirkan sesuatu..... dlm hati aku berbisik...










"opah aku nak kawin lg ker??"









hahahahaha... papaiii.....





25 pengomen:

Jeely jelly said...

haha ! kelakar lah ! opah leh jd pemgarah filem seram . konfem sume2 hantu betol2 hantu punyelah ! :)

MAPPIAU said...

hahahaha bagi nasi kepal besar kat ayam?? huhuhu maunyer tak mati tercekik ayam tuh alahai opah ni lawak tu la hihihi

aZIEra itu aKu.... said...

hahahha...x sangka opah ko klako cam g 2...

PendekarPetai said...

jeely jelly: mau opah import hantu betoi.. haha


MAPPIAU: tau tak pe.. ayam tu pun samdol gak, men telan jer...


aziera: eh opah aku hmpir2 masuk raja lawak tahu.. haha

Robi AMZ said...

nsib baik opah ko bg nsi kepal tu kat ayam dia.klu silap baginye kat ko? hahaha......

PendekarPetai said...

kalu bg kat aku... ko akan kehilangan seorg kawan yg sgt sgt bek dlm dunia nie.. hahaha

Myzatul FarahinSatimin said...

ok aku komen sekarang........ kih3 =p

aZIEra itu aKu.... said...

perkenalkan la opah ko kat aku...nk gak knl2....wakakkaka

ct norfariza said...

klaw cmtuh.. tk bole g umah opah slalu la ek.. ti mkin bulat..hehe

PendekarPetai said...

myzatul: ceitt... baru la timbul.. hehe


aziera: laaa, dulu duk jalil sombong.. tak mau dtg umah opah aku.. hehe



eza: hehe tau tak pe.. awk da makin bulat nie, so tak leh bwk k.. hehehe

Robi AMZ said...

ko silap petai...aq rasa aq akan kehilangan sorang lg makhluk yg salu nyusahkan aq.msti aq rse sunyi giler xde org nk nyusukan aq.eh..silap...nyusahkan aq...haha....

sakdi said...

sempoi gler opah kau,leh bawak tengok WWE ni,mst dia layan kan? haha

maCy said...

atas2 macy da gelak. tp macy ngaku macy xbace abes. adeh

PendekarPetai said...

robi: haha sial jer ko....


sakdi: mau bsilat opah aku kalu tgok WWE.. hehe


macy: alaaa rugi oo tak bace abes.. hehe

NieyaVanilla said...

hahahha..xnak la aku g umah opah ka..t aku gemuk..aku nk saiz s je...hahha

PendekarPetai said...

kene la thn nafsu kalu g umah opah aku.. hehe

Sab Buenoo said...

hahah. best tu dapat opah camtu.
:D

opah aku pon rajin bg makan gak. tapi dulu la. skang dia da tua. da tak larat >_<

eicahaha said...

maybe btol kowt opah ko nak kawin lg...
carik kan la satu...

nadzirah razalli said...

haha..lawak ah ko ni..
kesian ayam opah tu makan nasi kepal besar..ayam nenek aku, aku siapkan gaulkan nasi lagi :D

PendekarPetai said...

sab buenoo: opah aku pun da tua gak, umur nak dekat 70 kot, tp agak kuat la lagik.. hehe


eicahaha: ngah carik calon la nie..


nadzirah: waahh terlebih rajen lak ko.. mesti ayam opah ko tak de gigi.. eh ayam opah aku pun tak de gak.. hahaha

Kei said...

comelnya opah awak :D

namesayeajrun said...

best gak citer nie. buat saye teringat pade opah saye :)
(first time BW di sini)

PendekarPetai said...

kei: mesti laa.. sebb 2 cucu die ensem...


namesayeajrun: hehe.. pas nie trus bace k..

MyZone~theUn4given said...

hahaha..the best story about 'azam'..tp tang motor dan biawak tu..mmg nk trgelak laaa..(da gelak pon)..kelakar x henggat...wakakakaa

serautkasih said...

dh rupe opah ak je....dr pg smpai ke malam mkn nc...hahahaha pas mkn ajak bring2 tdo...kui3 lawak2..

PENGUMUMAN RINGKAS!!

kalu nak bace entri yg sebelum2 nie, jangan klik kat page tau.. klik kat "hasil bijih!!".. kalu klik kat "page" nanti entri berterabur..... sesungguhnyer... layout nie mmgla sangat....... LANCAU KUDA!! TQ!!!