Thursday, December 23, 2010

TULUSKAN HATI

ya allah kaaseeeeeemmmmmm.... ko pegi maner petai?? mati2 aku ingt ko da mati... hahahaha...







sori laa kwn2, lmbt update blog... aku baru jer balik dr 1 program... namenyer BAKSIS... engko org tahu dak maksud BAKSIS?? BAKSIS bukanlaa singkatan bg mkn BAKSO cicah BILIS.... tp singkatan bg BAKTI SISWA......








tak mau laa cite pasal BAKSIS... byk cite sedih.... terharu, pilu, sedu, sedawa bile jadik anak angkat golongan miskin tegar.... alangkah bertuahnyer petai sebb berada dlm kuarga sederhana... tak senang, tak susah.......









isshhhh..... tp rase nak cite lak...... so cite jer laa.... errmmm petai kat sane seminggu... kenangan paling tak leh lupa time mkn mlm... time tu kami mkn la sekuarga....... mkn berlaukkan ayam goreng yg lebih mkn tengahari..... so tinggal ckit laa kan bile wat utk mkn mlm.... mase mkn, petai tengok mak angkat petai tak mkn pun ayam tu.... die mkn berlaukkan kuah sayur jer.... petai tnyer laaa mak angkat.....








"knpe tak mkn lauk ayam tu mak??"








"mak tak mkn sgt ayam goreng mlm2 nie, tak pe laa, petai mkn laa... mak lagi suke mkn cmnie....."







serius, mase tu petai anggap mmg betoi mak tak mkn ayam time mlm... ternyata anggapan petai meleset.... pas petai dah sudah mkn, petai pegila tgok tv...( ubah posisi bdn jer sebb mkn depan tv) petai perasan sesuatu....






perlahan lahan mak amik lebihan ayam td.........  masuk dlm pinggan dia.........






ya allah............ rupe2nyer mak berbohong kat petai... bg petai mkn kenyang2 dulu berlaukkan ayam, baru mak mkn lebihan ayam yg ader.......... sucinyer hati kuarga nie........ rase nak menitis air mata time tu..... kuarga angkat petai mmg terbek....... sumpah atas nama Allah SWT, petai takkan lupa setiap detik kenangan kita bersama, walupun sekejap, tp cukup bermakna bg petai.... petai akan sentiasa ingat kuarga itu... kuarga yg byk ajar petai erti kesusahan disebalik kekayaan........ mak, ayah..... walupun kamu miskin harta, tp hati kamu cukup kaya..................................... cukup kaya................................
















hmmmmmmmmmmm..... beklah... jom kembali merepek.... hahahahaha













(amik mood jap)














ptg td aku anta member aku g bus stop... die nak balik kg..... so sebelum blik kg tue aku g pekena dulu duit die, bwk g kedai mkn soh die blanja aku.... padan muka, sape soh aku anta... member aku tu cina, so time ngah mkn mulut die asyik nak berckp jer, ader gak rase nak sumbat paha ayam kat mulut die, tp aku tahan niat suci tu... tiba2...... tiba2..... aku rase nak kentot... so kentot jer laaa... eh bkn2, die tanyer 1 soklan kat aku..............







"weh petai, kalu india masuk islam kita panggil mamak kan?? (kebetulan ngah mkn kedai mamak)"







cehh soklan mudah.... dgn muka tenuk jer aku jwb....








"ha'ah...............(pendek, ringkas, tepat, padat, mantap, dan mudah difahami..)"









ternyata member aku tak puas hati bile aku jwb setenuk itu....... lantas bertanya lg...









"tp kalu cina masuk islam u olang panggil apa??"








haa korg nmpk tak betapa payah nyer nak jwb soklan nie?? berpeluh gak laa aku nak menjwb td.... (sambil kunyah ayam free) aku kan cool, kalu aku tak leh jwb soklan nie, sia2la aku amik fardu kifayah dulu...(ker fardu ain ek?? ahh sudahh, lupe dah aku....) so smbil menyuap nasik aku jwblaa.....









"hmmm..... kalu cina masuk islam kami panggil mualaf......"










"eh dulu i blaja, mualaf tu bkn maksudnyer golongan yg baru masuk islam ke?? tak kira bangsa??"









melawan, melawan....... adoii cmner lak aku nak jwb nie.... rupe2nyer die pun amik kelas fardu ain gak dulu..... last2 aku da mls pk... so aku jwb laa....







"tiket bus u pukul berapa??"






ader mcm jwpn tak??  ker mcm soklan??  mcm lari tajuk utk selamatkan diri??  cehhh kalah dah aku... sia2 masuk pidato piala diraja mase form 5... soklan cmtu pun aku tak leh jwb........... so moral nyer dcnie, jgn la slalu sgt berlagak pandai.... berckp berdasarkan pengetahuan yg ader... da ramai sgt golongan 'bodoh sombong' nie tau.... bak kata pepatah..... sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua... air dicincang takkan putus...... bagai mengantuk disorongkan bantal......(yessss tepat kan??) hahahaha papaiii.......




mcm terlebih tulus la pulak....... so, kpd para2 penyamun... ingatlaahhh...... waktu perniagaan ketika pintu kedai dibuka erk...... sekian.............

26 pengomen:

Cik Ungu Violet said...

siyes, part kuarge angkat tu memang touching :(

PendekarPetai said...

sgt touching......... tak tipu..... terharu.......

.:padie_eyla:. said...

haha. papan tanda tu cool gila.

awal sey pegi baksis. hihi.

PendekarPetai said...

padie_eyla: hehe tau tak pe... awl ape nyer, cm terlmbt jer.. time cuti kot... huhu

mr.panda said...

ceh3...mngarut..hahaha

Janggel said...

Fuh terharu baca kisah pertama

O'gosh said...

Terharu membaca yang awalan sehingga x mampu senyum2 kuda pun untuk cerita akhiran....uhuk

Dyna Yvonne said...

baksis?ko budak uum ke?

nadzirah razalli said...

gile touching kot.
sampai macam tu sekali kan.
kalau org lain mesti dah berebut makan sbb takut makanan abes.
hmm...

PendekarPetai said...

mr.panda: inilah zon mengarut.. hehe


janggel: same la kite bro.. huhu



o'gosh: tak pe, aku fhm.. elok menginsafi...


dyna yvonne: ha'ah.... dak UUM.. awat??

PendekarPetai said...

nadzirah razalli: hmm tau tak pe... mmg aku respek kuarga tue........ beknyer dorg...

Myaby said...

kalau pintu tak dibuka maknanya kedai cuti. macam macam ragam oh


p/s - Korang suka melangak? AKU SUKA!

Tipah said...

mungkin sbb kau makan x habes, mak angkat tolong habeskan. family aku pantang makan tak habes, rezeki harus dihargai. tak kesah kau org susah atau org senang.

baktisiswa? usm ke?

PendekarPetai said...

myaby: kalu pencuri yg bukak kedai kan payah... hehe



tipah: mungkin gak kot... tp aku rase bkn sebb 2... ari2 sblum nie ok jer walupun ader rezeki lebih.....

miss_neeya said...

cm penah dgr je cite tacing tu..huhuu..
copy ka..??hahhahaa

Cikbelog said...

ha ah la kan. kalau cina masuk islam panggil apa ya? hmm..pikir jawapan sambil makan petai.

::..Dia daYa..:: said...

salam perkenalan
mak selalu dahulukan anak,
itulah kasih sayang ibu

" bila pintu dibuka itulah waktu berniaga " bagus betul laa
saya suka

dwaty said...

dulu p kursus penceramah tu bagi tgk gambar ni...

chittysarah said...

kuarga angkat memang baik selalu nye..
cam kuarga angkat aku,sanggup anta makanan law xsempat nak ke rumah nye..=.='

ps:kedai perniagaan buka kan sekarang?
hahaha

PendekarPetai said...

miss_neeya: cite simple pun mau copy ker?? hehe


cikbelog: ader istilahnyer, kite yg tak tau... hehe


dia daya: sgt sokong kamu...


dwaty: sy pun ami8k dr FB gmbr 2.. hehe


chittysarah: waahh untung la pat kuarga angkat duk dekat ngn umah.. hehe

Mohd Hafiz said...

terharu saya mendengar cerita saudara itu....begitu sucinya hati seorang ibu ...

sakdi said...

gambar tu xleh belah.. wahuahuah *gelak sakan tengok signboard tu,kekekeh

nfarhana(",)v said...

wakaka..signboard tu plg cun n mnarek!yaww

PendekarPetai said...

mohd hafiz: betul2.... sy sokong..


sakdi: mmg style kan sape nyer kedai nie... haha


nfarhana: suke yer, len kali ko pun wat la gak.. haha

cik sakdi said...

aku tengok je entry ni aku gelak nengok signboard tu, hehe

AkuMuzikFilem said...

Wa rasa, pandangan wa yang naif ini.

mamak=india yang sememangnya azali islam dari perut ibu cam melayu kita ni.

mualaf=mana2 bangsa cina, india, caucasian hatta melayu sekalipun yang sebelumnya bukan islam, kemudian convert pada islam. maksudnya, bukan islam sejak lahirlah.

Saya ini pun bukan sempurna, Kalau salah minta ditegur=)

PENGUMUMAN RINGKAS!!

kalu nak bace entri yg sebelum2 nie, jangan klik kat page tau.. klik kat "hasil bijih!!".. kalu klik kat "page" nanti entri berterabur..... sesungguhnyer... layout nie mmgla sangat....... LANCAU KUDA!! TQ!!!