Saturday, December 4, 2010

MELATAH

"opocott mak cik kentot berdiri pegi berak nek moto suzuki"





ok.... ini adalah contoh melatah.... korg perasan tak cmner MELATAH bleh didetect?? natang tu cm berirama sedap (cm pantun, kdg2 cm syair pun ader), selalunyer bende yg pelatah (pelaku latahan) ckp ialah sesuatu yg sgt sgt sgt merepek dan lg 1 ciri nyer bleh mengaibkan org len....  ooppss terlupe lagik 1, sgt sgt sgt (ok2 pasnie aku kurgkan guna pkataan sgt) bahayer kalu pelatah pegang senjata yg berbahaya mase melakukan latahan.......







sejujur2nyer laa... aku ngaku, aku suke kacau org yg kuat melatah nie... mase aku kecik dulu, aku suke kacau opah tiri aku (so maknenyer atok aku kawin 2) sebb die kuat giler melatah... time die ngah lepak isap rokok aku tepuk blakang die, efek nyer nak hampir abeh la sebtg rokok tu die telan (sambil mulut melakukan latahan k).... yg pliknyer mase tu lgsung tak de perasaan kasihan apatah lg perasaan kasih sayang....... (haram punyer cucu)








dan akhirnyer aku dpt pengajaran jugak la... ciri ke 3 pelatah telah membinasakan aku... mase opah tiri aku ngah potong bawang (die guna pisau, bkn kapak) aku pegi la kacau die.... silap aku gak sebb tepuk depan die, so die melatah smbil tgn berjalan... perghh mase 2 pegang pisau, so die tkerat la aku....... ader la tinggal kenangan ckit kat perut aku nie ha....... aku cube bygkan kalu time tu die potong bawang pakai kapak, mau tburai pankreas aku.......







da mls nak cite pasal opah tiri, die dah meninggal pun...... tak bek kan cite pasal org meninggal (eh bek lak aku).... aku nak cite kat korg pengalaman aku berurut ngn opah yg duk sekg ngn aku... pggil opah sebb gelaran hormat org tua, bkn sebb opah tu bini atok aku yg no 1......(tak tau la korg phm ker tak)








ok smbung citer.... knpe aku g berurut?? sebb kat U aku slalu men gym.... ntah 1 ari leh tsalah urat lak... aku rase sebb angkat lebih muatan..... so bile blik kg aku ajak la mak aku g umah opah tersebut..... name opah tersebut disebut opah der....... aku tak tau la name penuh oph der... mungkin puan dermawangi bt soparjo, atau mungkin gak puan dermamuthu a/p palinggem...... (aku teka jer)





aku suke bile dgr org tua vs org tua bsembang... sebb ayat diorg mmg mcm org tua (petai bongok kan??).......





opah der: knpe ngn anak kamu nie su??? (smbil dimulut tenyeh buah pinang + sirih, gigi die mmg cemerlang)


su (mak petai): ntah la 'der' ooiii... aku tnyer die, tp aku tak phm... die kate men angkat2 besi... udah tgeliat urat nyer... kamu tolong le tgok2kan.. aku takut kecik sebelah jer tgnnyer nanti...




haa nampk tak betapa tua nyer ayat dorg?? mmg sesuai dgn umur......... opah der pun mule la urut aku.... yg aku peliknyer aku sakit kat tgn, tp smpai ker perut die urut.... pe ke jadahnyer?? tp tak pe, aku trus mendiamkan diri........ bile die sentuh jer tgn aku baq hang..... peerrrrggghhhhh sakit giler babi anak ayam tertonggeng sial....... time tu aku rase nak pukul2 jer kepala opah der, tp aku thn... mak ader kat sebelah... anak pmpuan opah der pun leh thn gak, so kene blagak macho.........




yg aku respek kat opah der, die leh tau jer urat2 yg da lari picing..... die g kejar balik kasik betoi die nyer place......... aku rase urat kentot ngn urat tgn aku dah beralih arah atau dlm kate mudah nyer dorg tukar2 tmpat, sebb tu kalu aku sakit tgn smpai ke punggung rase nyer.......






part yg paling best...... hahahahaha nak gelak dulu..... time opah der melatah..... die melatah sebb aku ckp "aduhh!!" jer pun.... dgn selamba radak dan muke kompiden nyer die leh lak melatah..





"(dgn nada laju k, cam org melatah) ooii anak su puteh gebu aku nak minang kamu"




aku ngn mak aku wat muke tkesima... sementara muke die lak muke cm tak de salah pe.... dlm ati aku tpk la jgk.....






"opah der nie ader nafsu kat aku ker??"






agak2 korg???? opah der tu da lame menjanda tau..... umur baru 56 thun............. kalu die masuk minang aku, aku kene trime tak??????????






minah nie mmg kuat melatah kan... aku tak tau name die, yg aku tau die nie pnh msuk tv umah aku.....

40 pengomen:

Anonymous said...

haha lawak sengal, baik kau masuk rajalawak dorh....

budakbaik said...

u know what.dia bukan pinang untuk diri dia...dia nak pinang untuk anak pompuan dia...hahahahahah~~

PendekarPetai said...

anon susah nak eja: kantoi mase odishen, sakit perut mkn gulai tempoyak lak time 2...


budak baik: alamak yer ker... isk2 rugi aku..... haha

utk korg bdua: bile korg nak wat blog??

ღ Sumomo-chan ღ said...

hahaha tunggu la.
nanti opah tuh datang minang kamu.
agagag xD

PendekarPetai said...

sumomo-chan: da lame tggu, opah tak tiba2!! hehe

ღ Sumomo-chan ღ said...

nanti datang laaa tu. entah entah nikah teros kot. hahaha :D

PendekarPetai said...

nikah gantung... wawawa

IMANSHAH said...

ang ak latah ka??opocottttttttttt

PendekarPetai said...

imanshah: aih de huruf yg ko ttggal nie, sebb aku tak fhm bro.... hehe

nursarah puteri biru said...

org kata, melatah ni mula2 mungkin buat2.. lama2 jadi tabiat. hehe

PendekarPetai said...

yup betoi.. aku sokong.. so jgn cube nak wat2 melatah...

Diya Edhayaa said...

kdg2 kesian tgk org latah.. pas je latah, dorang letih.. tp, suke gk nak kaco.. haha

cik miera said...

hak2..kalau dier nk minang pun xsalah kan..56 tu cuma angka je.haha

Fakhrur Razi berkata said...

hahahaha
kdg2 melatah nih kita boleh kawal apa yg kita ckpkan smasa melatah ;D
sbb lgpun dia ikut perkataan yg kita biasa guna..

ak pun suka kacau kawan aku yg melatah =.="
kelakar jer tapi kesian plak
huahua

ps: eh Opah kau isap rokok ke? o_O
Opah tu guna utk nenek kan?

Nurhidayah Bahari said...

bile sy melatah...sy akan sebut "oh mak ko pecah!" xtau la nape mst PECAH.

nama.aku.lynn said...

ieda moin pon kuat latah oh..
best kalau tgok org latah ni..
tp kadang2 kesian gakk..hihihi

miss_neeya said...

bahaya dowh latah2 nih..jenis melatah saje xpe,ni maen naek2 tgn..uisshh..smpai kte pn jd penat..

PendekarPetai said...

diya: dorg letih sebb tak de stamina kan.. hehe


cik miera: yer, angka yg BESAR!!


fakhrur: pergh bleh kawal?? mmg da thp profesional tu.... aaa opah n nenek membawa mksud yg same... kat perak dpanggil opah....


nurhidayah:ok laa 2.. perkataan tu lulus SIRIM... hehe


nama sy lynn:kdg2 jer kecian dtg, tu yg mslh.. hehe


miss neeya: nek kaki pun bhayer gak kan....

Ariffin Janal said...

petai bodo !!

PendekarPetai said...

ipin sial ayam... pasnie aku kasik roboh blog ko!! hhahaha

h A n Y S said...

kahkahkahkah~
adehhh..putus urat leher bace entri ni..
;))

HonEyBuNNy said...

hahhahha..melatah sokmo..ihhi

PendekarPetai said...

hanys: fuh naseb bek urat kentot msih terpelihara...


honeybunny: kelate blako deh....

M I A J A M A L U D D I N said...

hahaha.. melatah...

PendekarPetai said...

yupp... anda pelatah?? hehe

h A n Y S said...

eishhh..urat kentut tak boleh putus...lagi penting dr urat leher tau!
bhahaha!
;p

Cik Mieyrarif said...

boleh putus urat kentut bace post ni.adehhh
kentut bau petai =.='

PendekarPetai said...

hanys: kantoi dah suke kentot....


cik mieyrarif: mkn petai ker td?? hehe

Nabilah said...

haha . bapak comel opah der melatah . hiks hiks ...

PendekarPetai said...

aik comel?? kalu tgok rupa opah der mesti tukar statement.. hehe

nohfee said...

haha. kt fakulti aku, ade orang ske melatah, once die melatah, memang kuar silat la.. best gla kacau die!! dpt tgk 'silat' free. hahah

PendekarPetai said...

nasib bek bsilat gaya bebas... kalu silat bsenjata, mau lari lintang pukang org.... haha

Siska said...

hahaha...kelaka laaa......mengong kepala akuhh

lady atie said...

dulu atie pn melatah jugk but alhamdulillah now dah okay dah..

chittysarah said...

hahaha~~
xpasal tinggal kesan parutan latah~~

owh ye die nak minang la tu..
bosan menjanda~~
lalallaa

PendekarPetai said...

lady atie: eh atie dah temui penawarnyer?? gtau la kat opah der... hehe


chittysarah: yer, segar dlm ingatan... ok, esok anta rombongan!! hehe

meowwmania said...

sian tucin tu huhuu..

- abdul hadi abdul muti - said...

mandul terus kambing tu.haha

PendekarPetai said...

meowwmania n abdul hadi: korg slh komen entri nie..... adoii... hehe

MisZ Aien said...

petai..umo 56 thun muda lg ape...haha
tergelak besar bca entri ni lagi2 laa part opah der tu mlatah ek..hihi

lau xsilap.. norkhiriah artis lam gmbar tu..

PENGUMUMAN RINGKAS!!

kalu nak bace entri yg sebelum2 nie, jangan klik kat page tau.. klik kat "hasil bijih!!".. kalu klik kat "page" nanti entri berterabur..... sesungguhnyer... layout nie mmgla sangat....... LANCAU KUDA!! TQ!!!