Tuesday, November 16, 2010

SANG PETAI DAN EMAK NYER

kerakian, suatu hari sang petai mengkol mak nyer dan ingin bertanyer sesuatu yg pd hakikatnyer tak sepatutnyer ditanyer oleh seorg lelaki yg ensem dan macho:-




sang petai:  mak, petai (bkn name sbnr) rase nak masak sardin la ari nie, nak tnyer pendapat dan dorongan mak ckit bleh??

mak petai: ha kamu nak masak?? dr maner kamu curik dapur nak masak nie??

sang petai: knpe mak tanyer balik?? bkn petai da tanyer mak soklan ker td?? (smbil sengih2 yg mak petai tak nmpk)

mak petai: bkn aper, kat umah nie kamu pergi ker dapur pun tak pnh, tbe2 lak kamu nak masak... pelik la mak.... ha ape soklan kamu td, mak da lupe.....

sang petai: soklan nyer mudah jer mak, kalu tanyer alia (adik bongsu petai umur 8thun) pun die leh jwb kot...

mak petai: kamu nak tnyer ker nak aku letak telepon?? bapak kamu da bising tue soh mak carikkan stoking die.... (mungkin muke mak petai mase nie sedikit tension dan runsing)

sang petai: hmmm..... malu la pulak.... errmm.... kalu nak masak sardin, nak jadikkan die sedap ckit, leh tak bubuh 'belacan'??

mak petai: kamu la 1 1 nyer anak aku yg tnyer soklan cmnie....... jwpnnyer mudah jer..... knpe kamu tak bubuh 'tenuk' jer kat dalam sardin tu?? (nada perli)

sang petai: yeah, trime kasih mak, petai dah tau jwpnnyer!! semekom... (trus letak tpon)

mak petai: .............................. (die ckp pe ntah, petai tak dgr dah time nie)





abes kemachoan aku tergadai pas tanyer soklan tu kat mak.... ternyata jwpn yg mak bg begitu sinis dan pedih utk diterima (nak nanges)....... 



knpe masak sardin tak leh bubuh 'belacan'?? ape salah dan silapnyer?? ooohh mugkin pas bubuh 'belacan' ti dah tak dipanggil sardin, jadik 'sarcan' lak?? nie andaian aku jer..... 



tibe2 lak aku tringat dialog antara tauke n yus (raja lawak kot diorg nie) dalam LawaKing...... hambik kau dialog lg:-





suasananyer yus nak beli cucur udang di kedai tauke........

tauke: meh abg, beli cucur udang, panas lagik nie bang.... (dialog aku reka)

yus: (pas dah bli) eh knpe cucur udang ni tak de udang??!!

tauke: (dalam nada tggi) ooohh asal cucur udang jer ko nak udang, bes 2 kalu cucur badak ko nak ader badak la ek??!!

yus: (terkesima)






serius aku gelak golek2, tonggeng2 mase tgok cite nie.... hahahahaha





    time nie ngah masak lagik.... da siap, bubuh dlm bekas besar, bubuh dlm pinggan, makan, dan masin........ (bubuh garam pun failed nak bubuh 'belacan')

19 pengomen:

Ariffin Janal said...

hahahahaha jatuh setepek kat dahi

PendekarPetai said...

demmmnnn....

Biela said...

cik petai...hahahahaa..anda mmg blh masok raja lawak la...ahahaha...kene la sedas ngan mak petai ye...bgus2....nak gimme 5 la ngan mak petai..hahahahhaa

PendekarPetai said...

hmm cdgn yg bek dan membina 2.... amboi... agak kejam yer....

roxybelleiyramethyst said...

comment xde kne mgne ngan n3...
hye awk..thanx folo blog sy...sy da folo awk blk ye...n kalo le letak r shoutbox kat cnie ye...sng owg len nk blogwalking t...k...tc

PendekarPetai said...

hai2... tq.... sy bkn tak nak bubuh shoutbox 2, cume kalu byk sgt gadget kat blog, nanti nak loading tuk appear blog jdik slow.... just want to make it smooth....... hehe tq atas nasihat ek...

eiyda said...

mr.petai,thankz follow,fllow ue back!(^^,)
ahaha..lawak seyh,ape lagi,buh ler tenukk tu..ahaha..mesti sedap tuuu.resepi bondo..kowt...ehhe..
btw,slamat hari rayer aidilahda...(^^,)V

Fatihah said...

salam..jalan2 cari pasal kat sini. hahaha
x delah, just thanks for follow. followed u back.
x)
oh ya, selamat hari raya aidiladha.

eiyda said...

alamak,byk lak,spelling error,,hihihi..
resepi bonda*
hari raya aidiladhaa..:)

PendekarPetai said...

eyda: kalu bonda wat cm 2, mau sang petai tak idup dah skrg... hehe

fatihah: wsalam.... tq ek.....

dua2: slamat ari rayer dan slmt ari2.... hehe

eiyda said...

ahahahaha....ala..stakat mkn sardin b'tenuk tuu....x jdi racunnyew...sure idup lagi,ahakz.
mr petai pom,slamat ari2 gak & slamat mencuba resepi bonda.."sardin b'tenuk"..(^^,)

PendekarPetai said...

hehe nampknyer petai byk menerima komen membina yer...... hahaha

atOn said...

bagus2 mr. petai..
xpe2...take it +ve okeh..
(^_^)v hahahaha~

PendekarPetai said...

yeah, sudah tentu.. TQ!! hehe

aNn fArhaNaH said...

hahaha..funny story dere! y dun nex time taruk tempoyak plak..hikhik

PendekarPetai said...

wow, super duper good idea... we call it "saryak" means sardin plus tempoyak.... haha

Aliya Jaafar said...

hahahaha,,siyesly lawak :) nasib baik tak pecah perut ni..

PendekarPetai said...

aliya: wahh jgn pecah dulu, ader lg entri pasnie!! hee

inikesahiduphaku said...

petai ketua klas ek????beby pes la petai!!hahaha

PENGUMUMAN RINGKAS!!

kalu nak bace entri yg sebelum2 nie, jangan klik kat page tau.. klik kat "hasil bijih!!".. kalu klik kat "page" nanti entri berterabur..... sesungguhnyer... layout nie mmgla sangat....... LANCAU KUDA!! TQ!!!