Friday, March 4, 2011

KREATIF ITU INDAH

asal aku rase cam lame tak update blog ek... ok2 bwk bertenang, pagi nie aku nak update.. so hentikan tangisan korang.... hahaha.... td mase ngah layan cite hani (demmn knpe aku mention cite nie), member aku dtg bwk 3 ekor ikan... kejadahnyer bwk ikan pagi2 buta nie.. oohh rupe2nyer dia baru balik dari mancing..


dia suruh aku masak gulai kari ikan tue... kepala hotak la masak kari, rempah kari pun aku tak berapa nak kenal, inikan pula nak masak time2 cenggini.... so aku dengan berlapang dada terima la ikan 3 ekor tu....


mula2 kalu nak memasak, mak aku cakap kena la kumpulkan bahan2nyer dulu....


1) periuk letrik
ader..... aku letak bawah katil... tp kotor la pulak... nak pegi basuh malas... so abaikan peralatan ini...


2) serbuk kunyit
aku ngah pk, sepanjang hidup aku pnh ker aku beli kunyit ha?? mcm tak pnh jer... kena pegang prinsip, budak hensem macho giler babi cam aku nie tak leh beli natang tu... tergadai maruah...


3) minyak lintah, err... bukan2, minyak masak...
tak de jugak... 3 bulan lepas aku da pegi kedai, mak cik suke senyum kate kat kedai runcit dia tak de stok, anak dara dia ader laa... (haktuihh...)


4) garam
haaa yg nie aku ader... tp baru check td, semut penuh lak dalam garam tu.. kejadah semut duk dalam kampet garam... babi punyer semut... dasar binatang....!!


5) pisau
yeaahh... ini laa satu satu nyer bende yang ader dan bleh dipakai.... so boleh la aku siang ikan....


seterusnya gambar proses memasak pulak... setelah dinilai segala kesan positif dan negatif serta natijah nyer, (perghh sedap lak guna perkataan nie), ini laa hasilnya.. sama2lah saksikan...




utk pengetahuan korang, ini ialah heater water.. aku kongsi duit ngn roomate mase sem 1 nak beli natang nie.. alhamdulillah sampai ari nie natang nie elok lagi... (pas nie tak tau la naseb dia)




ooohh lagaknyer seperti sedang memasak sesuatu....


demmmm..... ader ikan 3 ekor kat dalam heater nie!! hahahahahahaha




serius, aku pun baru tau aku 'termasak' ikan kat dlm heater tu.... tak sangka petai sebegitu kreatif... kalu lah mak aku tau sume nie.. mau dia menyesal lahirkan aku ke dunia nie... minta maaf mak... petai bukan mls, tapi keadaan tak mengizinkan..... kalu lah ikan tu boleh bercakap kan...



"babi punyer petai, sebegini hina dia upacarakan kematian aku... mati dlm keadaan tragis...." -sigh-


"menyesal aku makan umpan pancing tadi... kalu lah aku bersabar..."





aaihhh naseb ko laa ikan... tp ok gak pe... abeh ko aku mkn tahu... tak percaya?? jom layan gmbr last... hehe






tengokk.... hampir 80% aku makan... lagi 20% terbantut sebab aku tercekik sisik td... sepatutnyer tercekik tulang, tp siang ikan cam lahanat, so tercekik sisik..... hahahaha papaiii....

56 pengomen:

C I K . F Y Z A said...

adesss...
tp nak tanya la camna nak masak pakai rice cooker erk??? goreng telur ke???
ce citer sket sama gue yg bakal melanjutkan pelajaran tak lama lagi???

menusuk hati said...

kau ni memg pandai buat aku tergelak ssorg.hahaha!

cik ubi said...

belilah multiple cooker(btl ke eja camni)..

haha..cari kat mydin,harga x sampai seratus..:)

| cik azeya | said...

perghhh. sadis aku tengokkk. hahaha

Catherine- said...

-.-


melampau sungguh

mofaizmz said...

hehe..masak ikan pakai water heater xpnah.. tp kalau masak gulai pakai rice cooker aku prnah.. hahaha

sweetsour said...

wei..x de bau ikan ke air yg ko msk nanti.....hehehe.....mane la ko blaja.....

KHRLHSYM said...

sungguh kreatif. haha. tapi kalo aku dah tak pakai dah buat air kalo letak ikan ni. hahahahaha

Anonymous said...

bagus la petai nie. ;)

ct norfariza said...

alamak.. gmba tkleh loading la plakk....
adoii kamu..nape laa buh dlm heater air.... hhmmmm.... =_+,,

eicahaha said...

wut???
seyes ke masak pakai heater nih...
cit...pengkotor...

cerita atiqah amran said...

aiyakkkk..turuk butui...bsuk r heater ko ngekk..hahaha

::NelyLeyana:: said...

sedap ke?

x hanyir ke heater tu...

Anonymous said...

hahahaha...ape nk jd ngan ko nie petai..ptt le roomate ko nangis kat blik aku arie 2,apasal nie rupanye....hahaha

hantu GiGi said...

wah!!baru taw laki pon kreatif gak bab2 masak nih!;p

ct norfariza said...

eicahaha : erk.. tu la nmenye kreatif... ish3.. tk bek ckp org cmtuh taw.... =)

NUR AYNIE said...

main rebus jer ke ikan tu??? ape rase nyer??? sedap ker???

Robi AMZ said...

semoga roh ikan tu dicucuri rahmat.
x sangka kehidupannya berakhir dgn begitu x macho.....

zazaw said...

mak aiii
gila gempak kau petai
masak ikan guna hiter
ayooo tak bau busuk kaaaa

NaZatul ShAzuA said...

gud job bro.. thumbs up! ^.^ hahah..

PendekarPetai said...

cik fyza: alaa ti sume ilmu tu dtg sendiri jer, jgn risau.. hehe


menusuk hati: adakah tu tandanyer aku ensem?? haha


cik ubi: sy ader la natang tu.. nak basuh jer yg mls... hee


cik azeya: ader wang yg mahu didermakan??


catherine: kreatif kan.. bek ckp, aku pkse nie..

mofaiz: beruntungla ko de bakat memasak..


sweetsour: berbau.. bising dah roomate aku.. haha


khairulhisyam: nak wat cmner bro, hidup seorg bujang...


anon: tq2.. knpe tak mention name ek..


eza: syg ikan tu kalu nk buang.. so tpkse la wat cenggitu... hee


eicahaha: weh aku masak kot.. kuman da abeh mati.. hehe


cerita atiqah: betoi dowh.. ko la slh, lmbt gtau aku... hahaha


nely: sedap tp heater jadik hanyir... (nada nyesal)


anon: ceiitt aku da dkat 3thuh ngn die, tak pnh lak die nangis..


hantu: ini la kelebihan lelaki... hahaha


eza: err... err... hehehe


nur aynie: sedap.. ( muka sungguh2)


Robi: dulu arwah bek orgnyer kan...


zazaw: not bad laa.. haha


azatul: arghh cm bernada perli... hahaha

.sweet-ants. said...

hahahaa jahanam gile

Owner of ~fuNtaStY..YuMmy~ said...

terrrrrbaik la chef...=D..hahahaha

miloais said...

adehhhhhhhhhh! hang rebus gitu2 jer ke ikan tu?

PendekarPetai said...

sweet-ants: sape sape?? hahaha


funtasy yummy: tq2.. nak aku masakkan utk ko lak ker?? hehe


miloais: ha'ah.... sdap woooo....

Rie said...

haha..sempoi je
pasni ko bleh goreng telur plak dlm tu..hehe

salam, beb.
1st time singgah sini.

Ina said...

Ya Allah..masak ikan dalam water heater??...keh..keh..keh..
p/s. tq 4 following me,i folo u back. keep in touch.

yana(tenggiling) said...

hahahah sesungguhnya amat tragis nasib ikan tue.. haii nape la aku tak penah terpikir nie sume..

Sham said...

salam kenal bro...

perghhh kaedah lu memasak memang tahap2 pendekar 7 petala langit la bro...

TunAqilah said...

hahaha
so kreatif
tp betul la klu ikan tu ley cakap
mahu dye sumpah seranah hehehe
anyway idea yang bijak
like5
:D

PendekarPetai said...

rie: goreng telur?? alamak aku kene beli minyak masak lak... hahaha


ina: terbek tau, cube la kalu tak caye.. hehe


yana: ko tu la, asyik pk bende len jer.. hahaha... waahh siap mention tenggiling... kikikiki


sham: tau tak pe... 7 petala langit tu paling tggi kan??


tunaqilah: smbil kene rebus jer dia mencarut kan... hahaha... eh dulu bkn starlight ker name ko?? kalu tak silap aku la...

echah mashuri said...

HAHAH..gila ah.rebus dalam tuh.tak hnyir ke wterheater ko nnti?;p
kalau rebus telur pnh la wt.;p

sahromnasrudin said...

teringat zaman aku study dulu..kalau duit loan dah kering, megi la tempat lapar dikurangkan..tp bile kaya, tak ingat dunia heheheee

KUREKURE COMEL said...

aduuhhhh..senak perut...sengal..
ada masak ikan dlm tu...kihkihkih..


meh mina bg idea lg...goreng telur atas iron pulak lpas ni.yee...hihihi

Mommy Fara said...

tak hanyir lak water heater tu dibuatnye...adoi! bujang...bujang!

pas abis blaja, cpt2 cri bini k? tak le haru dok msk ikan dlm water heater g...

axer713 said...

heater tu buat masak maggi je dah la bro... susah2, hantar je ikan tu ke kedai mkn terdekat, gerenti dpt di masak dgn lebih sedap....

Izzah | zulkifli said...

haha..kreatif gile doe..

btw,thx for following me..

suda follow sini..=D

Wuucin Kimora said...

Tercekik sbb ikan tu xredho.. ;p

PendekarPetai said...

echah: agak laa... kalu telur biase laa tu... hehe


sahromnasrudin: haha trend tu tak png brubah bro..


kurekure comel: bagus idea tu... tp kat bilik tak de iron lak... haha


mommy: ok!! pas blaja trus ajak awek kawen... hehehe


axer: masalhnyer time tu pukul 5stgh pgi bro, mmg tak de ikhtiar len...


izzah: same2... tq juge ek...


wuucin: perrghh ikan pun tau redha?? hahahah terbaik!!

aida4eva said...

erk. ikan tu dah macam layak buat kuah laksa dah =.=*

AkuMuzikFilem said...

bangang tul cara kau masak .haha. tak letak garam lada semua. wa

TunAqilah said...

hahaha
a'ah starlight
tuka sudah sbb mak ak buka blog then tnye sjak ble mama tuka nama anak mama
hahaha
so nk jdy anak solehah ak pn tuka la
:D

cik nUnU said...

LoL..!!!

lieya orange M.I. said...

ish..takkan makan kosong camtuh jer...tak hanyir ker... :p

PendekarPetai said...

aida4eva: tau tak pe.. tp byk tulang la, mau tercekik la mkn laksa ti...


akumuzikfilem: letak lada?? biar betik??


tunaqilah: perghh mak bukak blog... mak aku komputer kat umah tu pun tak pnh sentuh... hahaha


cik nunu: alamak pendeknyer komen..


lieya: mkanan bujang.. nak wat cmner... hehe

Warna Warni Kehidupan said...

gila kreatif masak ikan pakai heater!!! walla..

cik nUnU said...

oke. aku dah ingat mana pernah jumpa kau...hihihi...
"Pak Abu Langkawi tak Jadi" kan..??


btw,,,mana kau kutip ikan-ikan tuh...???

lieyly said...

haha , ter0k gila kan ~
1st lwat bl0g neyh da nk gelak c0wg2
tapy xleyh ibu ngn abh ada..nty ckp gila plk
~
haha ! l0klaq t0i msak ikan lam heater~

cik sakdi said...

mak oi petai.. malang la sapa jadi bini hang! hahaha eh ade rase ke rebus ikan macam tu je? cih!

eyna said...

tercekik sisik adalah balasan kerana mnyeksa mayat beliau.. haha

Izlan HoiHoi said...

senyap tp menyengat..
sentap weyh..haha

sw33tdarling said...

tak melekat ke bau ikat kat heater tu?

nadzifa707 said...

woohoo~. petai mmng kreatif gilak ! :D . dasyat gilerr!

Piah Becok said...

bagusnye... sedap ke ikan tu? garam gule bubuh tak?

PendekarPetai said...

warna warni kehidupan: kalu jauh dari mak bapak mmg kene kreatif.. hehe


cik nunu: ha?? alamak aku tak fhm... hehe


lieyly: teruskan membaca blog ini ok!! hehe


cik sakdi: kenapa bakal isteri aku yg dipersalahkan?? hahaha


eyna: mungkin anda betul.... huhu


izlan: ternyata anda slh komen entri... pe2 pun tq... hehe


sweetdarling: mula2 lekat gak... kene basuh kaw2 baru ilang...


nadzifa: ko mcm perli aku jer nie... hahaha


piah becok: tak bubuh pun... rase agak hanyir... euwww...

dyba gula-gula said...

huhuhuhu...lg sikit leh wat kuah laksa tu...

PENGUMUMAN RINGKAS!!

kalu nak bace entri yg sebelum2 nie, jangan klik kat page tau.. klik kat "hasil bijih!!".. kalu klik kat "page" nanti entri berterabur..... sesungguhnyer... layout nie mmgla sangat....... LANCAU KUDA!! TQ!!!